Po traumų greičiau atgauti jėgas, sumažinti skausmą ir pasveikti padeda reabilitacija. ). Būtina sudaryti saugią reabilitacijos programą, kurios metu būtų pasiektas pagrindinis tikslas – atstatyti griaučių raumenų sistemos funkciją bei kuo greičiau atkurti prieš traumą buvusį paciento fizinį pajėgumą.

Vienas iš svarbiausių reabilitacijos metodų – kineziterapija (gydymas judesiu). Kiekvienas sportininkas reguliariai atlikdamas fizinius pratimus, gali 2-3 kartus sustiprinti savo raumens savybes. 

Negalima pamiršti ir fizinių pratimų svarbos. Jie gali būti trijų rūšių: izometriniai, izotoniniai ir izokinetiniai. Izometriniai pratimai dar vadinami statine treniruote – raumens ilgis nei didėja, nei mažėja, didėja įtampa raumenyje. Šio tipo treniruotės stipriai veikia raumenų prisitvirtinimo vietas, raiščius. Izotoninė treniruotė – tai svorių kilnojimas. Šiuo metodu lavinama dinaminė jėga. Izokinetiniai pratimai apima tam tikras izometrinės ir izotoninės treniruotės dalis. Tai leidžia beveik maksimaliai apkrauti raumenį, atlikti judesius didele amplitude ir kontroliuoti raumens susitraukimo greitį, vadinasi, gauti labai didelius ar maksimalius jėgos prieaugius. 

Taip pat reikalingas ir svarbus yra masažas. Tai – speciali refleksinių ir mechaninių poveikių visuma kūno paviršiui. Jis gali būti atliekamas keliais būdais: rankomis, kojomis, įvairiausiais prietaisais. Masažas gali veikti visą organizmą arba/ir atskiras jos dalis/sistemas.

Fizinio aktyvumo metu traumos yra neišvengiamos, todėl nereikia jų išsigąsti ir nutraukti fizines veiklas. Priešingai – reikėtų nepamiršti judesio svarbos traumų gydymui ir laikytis sudarytos reeabilitacijos programos.

 

 

Daugiau informacijos galite rasti parengtame traumų prevencijos gide.

 

Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo 2020 metų lėšomis finansuojamas projektas. Projekto numeris: Nr. S-552, 2020-11-03